Sunday, 22 January 2012

.proeverij - reis door schotland


22 januari 2012, whiskyproeverij "Reis door Schotland"
Spreker: Cees van Biezen,
Organisatie: slijterij Cevelum, Cuijk
Lokatie: café Kansas, Cuijk

Met Ragoem en Jacco afgesproken in café Kansas in Cuijk, tezamen met ongeveer 30 man en 2 vrouwen. Het café was door de slijterij afgehuurd, zodat de proeverij in alle rust plaats kon hebben. Op de meeste tafels stonden 9 glazen waarvan er bij aanvang 3 gevuld waren. Ook waren een lijst met de 9 whisky's, brochures van Glen Garioch en Auchentoshan en een potlood geleverd, waardoor vrij duidelijk was dat het geheel door één importeur georganiseerd was.

Zoals gebruikelijk tijdens dit soort proeverijen, was het ook hier niet toegestaan om whisky te kopen en mee naar huis te nemen. Een proefglaasje als aandenken was wel leuk geweest.

Cees van Biezen begon de avond met een basis-verhaal over het ontstaan en de verschillende methodes over het creëren van whisky. Hij heeft een aanstekelijke manier van vertellen al dwaalt hij af en toe af van zijn verhaal, om midden in een anekdote te vallen. Soms laat hij een niet-uitgelegde whisky-term vallen, al was dat door het enthousiasme van Cees geen probleem en kon men altijd op een ander tijdstip bij heb terugkomen met vragen. Na elke drie glazen whisky werd een kleine pauze in acht genomen, waarin drie nieuwe glazen gevuld werden, met de volgende serie whisky's.

Negen whisky's op een middag is wel veel, waardoor de laatsten voor mij wel wat minder duidelijk waren.

1- Auchentoshan - Classic (€ 28) ++
2- Tomintoul - 16yo (€ 47) ++
3- Glen Garioch - Founders Reserve (€ 33) +++
4- Tomintoul - 12yo Oloroso Finish (€ 39) +++
5- Glen Garioch - 12yo (€ 39) ++
6- Auchentoshan - Three Wood (€ 46) ++++
7- Tomintoul - 12yo Port Finish (€ 44) ++
8- Bowmore - 12yo (€ 33) ++
9- Bowmore - 15yo Sherry Finish (€ 54) ++++

De (voor mij) duidelijke "winnaar" van de dag was de Auchentoshan - Three Wood, gevolgd door de Bowmore - 15yo Sherry Finish.

Prijzen volgens opgave van slijterij Cevelum, Cuijk, januari 2012

No comments:

Post a Comment