Sunday 5 February 2012

.balvenie masterclass


zondag 5 februari 2012
organisatie: Gall & Gall Cuijk (Guus Arts) & Boxmeer (Sander Graat)
spreker: Tony van Rooijen, Balvenie ambassadeur
locatie: Hotel "het vertrek", Boxmeer

Ik was uitgenodigd om een masterclass van Balvenie bij te wonen, gegeven door Balvenie ambassadeur Tony van Rooijen. Samen met Ragoem, Maurits en ongeveer 50 andere whisky liefhebbers werden wij door de vermakelijk enthousiaste manier van Tony op de hoogte gebracht van de methodes die the Balvenie hanteert voor het bereiden van haar whisky's.

De middag begon rond 15:00, waar Tony begon met een korte introductie over wie Tony is (hij spreekt veel over zichzelf in de derde persoon), gevolgd door een algemeen verhaal over whisky zelf. Een korte impressie van de middag is te vinden op YouTube.

Vrij snel gaat het verhaal over tot het proeven van de eerste whisky. Vier whisky's stonden al voor ons ingeschonken op een Balvenie placemat.

1- the Balvenie - 15 - Single Barrel (#7134) - 47,8% - € 55,- ++
2- the Balvenie - 12 - Double Wood - 40% - € 35,- +++
3- the Balvenie - 17 - Madeira Cask - 43% - € 85,- ++++
4- the Balvenie - 21 - Port Wood - 40% - € 110,- ++++
5- the Balvenie - 12 - Signature - 40% - € 38,- +++
6- the Balvenie - 30 - 47.3% - € 425,- ++++

Met de 30 jaar oude Balvenie sloten we de middag af, maar de organisatie had een maaltijd ontwikkeld waar Tony een aantal whisky's bij had meegebracht:

7- the Balvenie - 17 - Peated Cask Finish - 43% - € 85,- +++
8- Glen Grant - 16 - Cellar Reserve 1992 - 46% - € 60,- ++
9- Glenfiddich - 15 - 40% - € 35,- ++

Al met al vond ik het lastig om een duidelijke score bij de laatste drie whisky's te geven omdat we gerookte zalm, een kruidige haggis en stoofschotel te eten kregen. Lekker, maar vrij lastig om een goed onderscheid te kunnen maken tussen whisky en eten, al waren de whisky's en het eten - naar mijn mening, goed op elkaar afgestemd. Van de laatste drie heb ik dus bewust geen tasting notes.

No comments:

Post a Comment