Saturday, 24 March 2012

.wfnn 2012


Na een enerverende rit (met vijf niet allemaal even slanke mannen in één auto) één biertje op de Grote Markt en een goede bodem in een uitstekend restaurant, begaven we ons met zijn zessen naar der Aa kerk in Groningen, waar de zevende editie van het Whisky Festival Noord Nederland gehouden werd.
We hebben geprobeerd een lijst bij te houden met wat we allemaal hebben geproefd, geroken, gedronken en uitgespuugd. Ik zal vast en zeker één en ander over het hoofd hebben gezien, maar zal dit updaten zodra ik de foto's en lijstjes van mijn collega-proevers heb ontvangen.

anCnoc 12, anCnoc 1996, anCnoc 16
Alle drie uitstekende keuzes. de 1996 en de 16 krijgen wat meer karakter na toevoeging van een klein beetje water.

Tomintoul - 12 - Port finish
Uitstekend, zoals de meeste port finishes, een beetje zoet. Mooi in balans.

McClelland's
Zo'n beetje het huismerk van Mitra. Zowel de Lowland & Islay geproefd, beiden waren niet om over naar huis te schrijven. De Highland en de Speyside versies hebben we dan ook over geslagen.

Highland Park - 12 - cask strength - Old Masters, cask 5712
Prachtig. Voor de meesten van ons zijn evenementen als deze waarschijnlijk het enige moment om dergelijke whisky's te proeven. Iets wat wij dan ook probeerden om niet na te laten. Gezien de kracht van deze whisky (57,3%), was het niet onaangenaam om een klein beetje water toe te voegen.

Girvan - Single Grain - 1989-2006
Eerste impressie was niet goed. Na een behoorlijke hoeveelheid water "blind" laten proeven aan één van de anderen, die vervolgens grote ogen opzette toe duidelijk werd dat het om de naggellak remover ging. Beter dus met water.

The Arran - 12 - cask strength
Wellicht heeft één van ons hierover wel iets onthouden, ik heb slechts een (slechte) foto.

The Balvenie - 17 - Peated Cask
Heeft ongeveer een half jaar gerijpt in een vat waar eerder een geturfde whisky in heeft gerijpt. Deze whisky zelf is dus niet geturft, maar volgens traditioneel recept gemaakt. Uitstekende, zacht rokerige whisky.

the Glenmorangie - Artein
Heeft een finish gehad op Toscaanse wijn vaten. Lekker, maar niet heel bijzonder.

Ardbeg - Uigedail
Enkelen van ons hadden deze blijkbaar nog nooit geproefd. Nog steeds één van mijn favorieten. Allen onder ons kunnen zich daar inmiddels in vinden.

Laphroaig - Quarter Cask
Heeft gerijpt op kleinere "quarter cask" vaten, waardoor de snelheid van het rijpen verhoogd wordt. Uitstekende ervaring, welke wat mij betreft zijn weg naar mijn kast zeker een keer gaat vinden.

Maker's Mark - bourbon
Mais, te zoet, natte coniferen. Niet mijn ding.

Hier vond een tasting plaats van gepofte rijst met een plastic finish. Eén van ons vond het nodig om een 0 dagen gerijpte bourbon te proeven. De enige die ik tijdens het festival heb uitgespuugd. Ook de 2 ½ jarige en de "volwassen" versies waren niet lekker vies.

Longrow - 10 - cask strength - levenswater club-botteling 2012
Prima, zeker na toevoeging van een beetje water, al was het niet helemaal naar de zin van de schenker, sommigen van ons werden er positief door verrast.

Kilchoman - Machir Bay - Spring 2011 - Single Cask Port finish - Single Cask Sherry finish
Allemaal goed "op turf" kwa geur, met zoethout kwa smaak, al hebben ze allemaal hun eigen unieke karakter. Niet allemaal zijn ze even goed verkrijgbaar in Nederland, maar ik denk dat de Machir Bay toch wel mee naar huis komt vanaf mijn bezoek aan de distilleerderij. Binnenkort.

.stoofpot / soep
Tijd om even op adem te komen met een kruising tussen een stoofpot en een soep. Dit deed ons allemaal bijzonder goed, voldoende om nog een klein uurtje door te kunnen gaan.

Tullibardine - PortWood
Zoals de meeste Port finishes, viel ook deze bij ons allen erg in de smaak.

Plantation - Grande Reserve - Barbados - RUM
Lekker, maar na alle whiskies viel het - voor mij - een beetje uit de toon.

Tomintoul - 14
Heerlijke, zachte afsluiting van het evenement.

Dat was onze vier uurtjes Whisky Festival Noord Nederland 2012.
Wordt binnenkort ge-update met foto's en vergeten verhalen.

No comments:

Post a Comment