Friday, 23 March 2012

.wfnn 2012 - voorproeven


Het Whiskyfestival 2012 vond zoals gebruikelijk plaats in der AA-kerk in Groningen. We hadden met ons zessen afgesproken voor de sessie op de zaterdagavond. Omdat we vrijwel allemaal van ver moeten komen, waren we met 3 man al de avond van te voren samen gekomen bij mij thuis, voor een mini nosing & tasing. We hadden afgesproken "iets" met een finish mee te nemen:

The Balvenie - PortWood 1993 - 40%, ++++
Deze heeft ruim 12 jaar op traditioneel ex-bourbon vaten gerijpt, om daarna nog ongeveer 2 jaar in een ex-port vat een zogenaamde finish mee te krijgen.
Er bestaan ook "1989" en "1991" series, welke dezelfde behandeling hebben gehad.
Alle drie deze series zijn steeds moeilijker verkrijgbaar.  Er is alleen nog een vrij dure, maar erg lekkere 21 jarige PortWood redelijk verkrijgbaar, al is dat vaak op bestelling.

Auchentoshan - Three Wood - 43%, ++++
De drie keer gedistilleerde whisky heeft gerijpt in traditioneel ex-bourbon, Oloroso én Pedro Ximenez vaten. De whisky is hierbij steeds "verhuisd" van vat naar vat, maar het is voor mij onduidelijk hoe lang de periodes per vat zijn geweest.
De Three Wood is vrij goed verkrijgbaar bij een ruim bevoorraade slijter.

The Benriach - Arumaticus Fumosus - Rum Finish - 46%, NCF, NC, ++++
Arumaticus Fumosus betekend zoveel als Gerookte Rum in het Latijn. Deze op turf gestookte whisky heeft gedurende 12 jaar op traditioneel ex-bourbon vaten gerijpt, om een finish te krijgen in een Jamaicaans Dark Rum vat, ook weer voor onbekende periode.
Deze serie is beperkt verkrijgbaar; er zijn slechts 290 "six-packs" gemaakt, wat neerkomt op zo'n 1740 flessen.

Wij vonden de verschillen tussen de drie whisky's niet erg groot, al waren we het met zijn allen eens dat de Auchentoshan de "winnaar" van de avond was en de Benriach de grote verrassing. Ik heb besloten om geen aparte proefnotities te doen, maar die zal ik zeker een keer inhalen. 

No comments:

Post a Comment