Vrijdag
Voorafgaand aan Sluis komen we semi-noodgedwongen lang het west-Brabantse Bergen op Zoom. Ook hier bevind zich een slijterij waar we kortgeleden contact mee hebben gehad over de bestelling van een fles Glenmorangie Ealanta en een - nog nader te bepalen GroupCask (een met een klein gezelschap besteld vat whisky waaruit gezamelijk een aantal flessen kan worden gebotteld). De winkel van dh17 is behoorlijk groot en heeft naast een uitgebreide collectie whisky, een mooie voorraad rum, tequila en andere gedistilleerde dranken, plus een goed uitgeruste selectie wijnen. Voor elk wat wils dus.
Na de kofferbak te hebben voorzien van de 'nodige' uitbreiding van onze eigen collectie in de diverse categoriën, is het alweer tijd om verder te rijden naar het overnachtingspunt in het Zeeuwse Sluis. Toch nog best een eindje tuffen, via de slalomroute tussen de putdeksels en gaten in de Belgische (snel)wegen. Eenmaal in Sluis vinden we vrij snel het pleintje waar de whisky winkel gevestigd is.
Pardon. Winkels - meervoud.
.drankboetiek |
.de vuurtoren |
Zaterdag
Onze zaterdag staat in het teken van een bezoek aan graandistilleerderij Filliers in Deinze, België, dat vanuit Sluis slechts een klein uurtje rijden is. Men is bij Filliers gespecialiseerd in het maken van moutwijnen, jenevers en aanverwante producten.
.het ketelhuis |
Daarnaast wordt het eerste distillaat geproduceerd in een kolom-ketel en komt het tweede distillaat uit een pot-ketel. Dit product wordt hier de moutwijn genoemd, die ofwel voor eigen gebruik wordt opgeslagen, danwel voor verkoop aan derden bestemd is. Pas bij een derde distillaat in dezelfde pot-ketels worden een hoeveelheid jeneverbessen toegevoegd aan de korenwijn, waarna het eindproduct jenever ontstaat. Dit wordt, net als bij whisky, gelagerd en gerijpt op eikenhouten vaten die worden gewonden bij Bourbon producenten in de Verenigde Staten.
.ook weer eiken |
Tijdens het proeven van de producten ligt de nadruk ook weer bij de producten die voor ons niet de hoofdinteresse hebben. We krijgen onder anderen de graanjenever 30°, een aantal fruitlikeuren, een crème-likeur en een
.zeldzaam proefflesje |
Ineens is het dan zondag. Sluis ontpopt zich tot de P.C. Hooft van zuid-west Nederland waarbij de ene auto zo mogelijk nog duurder dan de vorige in de niet auto-vrije binnenstad voorbij komt cruisen met grote zonnebrillen, polo's en (echte) bontkraagjes achter het stuur. Even naar binnen vluchten bij de Vuurtoren waar inderdaad Petra midden in de winkel de laatste hand aan het leggen is aan haar tweede boek. Desalniettemin neemt zij ruim anderhalf uur de tijd om ons te woord te staan, haar eerste boek te signeren én aan me te verkopen en ons een aantal verrassingen te laten proeven - dat mag tegenwoordig weer in slijterijen.
Zo proeven we een schitterende twaalf jarige Oostenrijkse whisky gemaakt door de firma Reisetbauer, wat een whisky is die zeer beperkt in Nederland verkrijgbaar gaat zijn, Petra's eigen zeewierjenever , die het zeer goed schijnt te doen bij oesters (die heeft ze dan weer niet in de winkel) en een Nederlandse X.V.O. moutwijn van de Notaris, die voor ons bevestigen dat jenevers en aanverwante producten zeker wél de moeite waard kunnen zijn.
De zondagavond hebben we in plaats van bij Sergio Herman's Oud Sluis te eten, bij Bruno's Romagna gegeten, waar de kip met knoflook een rozemarijn een absolute aanrader is.
Maandag
De maandag is op het moment van schrijven nog in de toekomst. Wij zullen dan een bezoek brengen aan de Nederlandse distilleerderij van Zuidam, waar naast een enorme selectie aan wederom jenever, gin en likeur ook de Nederlandse Millstone whisky wordt gemaakt. Hierover zal een aparte post komen, dus: watch this space...
De maandag is op het moment van schrijven nog in de toekomst. Wij zullen dan een bezoek brengen aan de Nederlandse distilleerderij van Zuidam, waar naast een enorme selectie aan wederom jenever, gin en likeur ook de Nederlandse Millstone whisky wordt gemaakt. Hierover zal een aparte post komen, dus: watch this space...
No comments:
Post a Comment